Așa cum am specificat anterior, în rândurile următoare vom discuta puțin mai mult despre tipurile de emoții și răspunsuri emoționale pe care o persoană le poate oferi în relație cu ceilalți și cu mediul în care trăiește. Există două forme principale pe care emoțiile le pot avea: emoții adaptative și emoții dezadaptative, iar la baza „construcției” acestora sunt prezente formele de răspuns emoționale (funcționale – primar-adaptative și disfuncționale – dezadaptative, secundare).
Emoțiile primar-adaptative sunt cele care apar inițial, ca primă reacție la un stimul sau situație din mediu. Ele reprezintă răspunsul adaptativ sau răspunsul normal atunci când o persoană se confruntă cu o situație complexă și trebuie să acționeze într-un mod potrivit contextului (de exemplu: frica sau teama sunt răspunsuri adaptative atunci când suntem puși în fața unui pericol și suntem nevoiți să evităm sau să diminuăm acest pericol – răspunsul „luptă sau fugi”). Ce se întâmplă atunci când contextul sau situația nu ne oferă oportunitatea de a răspunde într-un mod eficient și benefic pentru noi? În acest caz, vom dezvolta tipuri de răspunsuri emoționale dezadaptative care nu ne vor ajuta să facem față problemei.
Emoțiile primare dezadaptative sunt cele care apar, așa cum am specificat și mai sus, ca o reacție directă la o problemă prezentă și care își au originea în răspunsurile emoționale familiare apărute în urma unor experiențe trecute, de cele mai multe ori traumatizante. Ele pot interveni, într-un sens negativ, destabilizant, în existența persoanei. Emoțiile secundare sunt acele emoții care vin și „acoperă” emoțiile inițiale. Din cauza faptului că ajungem să ne „ascundem” emoțiile de bază prin astfel de „reacții secundare”, acționăm într-un sens inadecvat cu situația în care ne aflăm în prezent (de exemplu: ideea că bărbaților nu trebuie să le fie frică atunci când se confruntă cu o situație periculoasă).
În final, emoțiile instrumentale – cu ajutorul unor astfel de emoții o persoană poate să încerce să influențeze sau să controleze alți oameni. Ele pot apărea într-un mod intenționat sau pot apărea inconștient, din obișnuință. Trebuie înțeles faptul că astfel de emoții sunt separate de răspunsurile emoționale autentice ale persoanei în cauză.
Așadar, acestea sunt principalele categorii de emoții și tipuri de răspunsuri emoționale pe care le putem avea în interacțiunea dintre noi și ceilalți sau noi și mediu în general. Totuși, așa cum am aflat la începutul articolului, toate aceste forme de răspuns actuale își au originea în alte forme de răspuns mai vechi, învățate. Dar de unde mai exact provin acestea? Unde ne rămân ele incapsulate și de ce? Vom încerca să găsim împreună răspunsurile la aceste întrebări în următorul articol. Vă aștept cu drag să-l parcurgeți.
Emoțiile ne unesc, empatia ne apropie, schimbarea ne transformă!
roxana.popa@protherapy.ro
+40750436008
Strada Bibescu Vodă 5
sector 4, București
Informații
Social media